Transfer Schiphol

Till och från Amsterdams flygplats finns det många alternativ för transfer; tåg, buss, shuttle och taxi samt möjlighet att boka hyrbil.

Tåg

Tågstationen ligger under den största terminalbyggnaden. Den nationella holländska tågoperatören Nederlandse Spoorwegen knyter samman flygplatsen med Amsterdam centralstation, Leiden, Utrecht, Haag, Rotterdam, Eindhoven, Vlissingen, Groningen och Enschede. Höghastighetståget HSL förbinder flygplatsen med destinationer som Antwerpen, Bryssel och Paris. Dessutom erbjuds Intercitytåg mellan Schiphol och Berlin, via Amsterdam Zuid, Amersfoort, Bad Bentheim, Osnabrück och Hannover.

IMG_0173, photo Robert

Tågbiljetter köper du i flygplatsterminalens informationsdisk eller med hjälp av de gula automaterna. Direkttåg till Amsterdam tågstationen går normalt med 10-15 minuter intervall dagtid respektive en gång i timmen på natten. Resan tar cirka 15 till 20 minuter.

Buss

För resenärer som bor på ett hotell nära en busstation kan det vara smidigare att ta bussen istället för tåget. Flygplatsbussarna går varje halvtimme från tidig morgon till sen kväll, nattetid och under helgen dock mindre frekvent. Bussarna gör normalt fem stopp och två av dessa är nära ett flertal hotell. Det tar ca 30 minuter att ta sig till Amsterdam med en flygbuss. Det finns även busslinjer till andra städer i Nederländerna. Dessa bussar utgår från plattform A7.

T2 Transfer Centre Amsterdam Schiphol Airport, photo Alquiler de Coches

Shuttle

Schiphol Hotel Shuttles är normalt ett billigare alternativ till taxi och erbjuder en smidig transporttjänst från dörr till dörr. Shuttlebussar avgår från plattform A7 var 10:e minut från tidig morgon fram till kvällen.

Taxi

Taxi är bekvämt, speciellt om du reser med mycket bagage. En normal resa in till Amsterdams stadskärna tar knappt 20 minuter, förutsatt att det inte är rusningstid med intensiv trafik som flyter mer eller mindre trögt.

Bil

Schiphol flygplats kan lätt nås med bil via motorvägarna A4 och A9. Flygplatsen erbjuder flera parkeringsmöjligheter för såväl kortare som längre tid samt en speciell parkering för mikrobilar (Smart eller motsvarande).

Schiphol Airport Amsterdam - 5, photo Andrew Nash

Biluthyrning på Schiphols flygplats

På en internationell flygplats som Schiphol finns naturligtvis gott om valmöjligheter för den resenär som vill hyra en bil. Bland de biluthyrningsföretag finns representerade inom och utanför på flygplatsen finns de ledande hyrbilsbolagen som Avis, Hertz, Budget, Europcar, Sixt, Alamo, National och Thrifty. Att resa runt med hyrbil är ett utmärkt sätt att utforska den holländska landsbygden. Inne i centrala Amsterdam är dock kollektivtrafiken – eller cykel såklart! – oftast ett mycket bättre alternativ för att ta sig runt. Nederländerna har ett nätverk av snabba motorvägar som knyter samman Amsterdam med andra städer inom landet som Rotterdam, Haag och Groningen. Det går också snabbt att köra till storstäder som Bryssel, Düsseldorf och Luxemburg.

Väderprognos

Booking.com